Press "Enter" to skip to content

Papryczka Chilli na odchudzanie. Czy papryczka pomaga schudnąć?

Wiele osób szuka naturalnych sposobów na pozbycie się nadmiaru kilogramów. Często w tym kontekście pojawia się temat właśnie papryczki Chili na odchudzanie. Czy pomaga? Jakie jeszcze ma właściwości? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz poniżej.

Spis treści

Papryczka Chili – ogólne informacje

Przydatne nie tylko w czasie rozwiązywania krzyżówek, czy do chwalenia się wiedzą podczas rodzinnych spotkań:). Mówiąc Chili, tak naprawdę mamy na myśli owoce wielu odmian papryki. Ich wspólną cechą jest ostry smak. Jest on wynikiem obecności kapsaicyny. O której więcej poniżej.

Niektóre odmiany papryki:

  • Tabasco (tak dokładnie jest ona składnikiem popularnego ostrego sosu)
  • Habanero – pochodzi z rejonu Amazonii, należy do najbardziej ostrych papryk (istnieje kilka jej odmian)
  • Piri-Piri – uprawiana przede wszystkim w Afryce (m.in. Ghanie, Mozambiku)
  • Trinidad Scorpion Butch T – do pewnego momentu najbardziej ostra odmiana papryki (obecnie są „mocniejsze”)
  • Cayenne – to ona jest popularną przyprawą, odmiana papryki rocznej

papryczki chili

To oczywiście tylko wyimek tego, co to roślina nam oferuje. Wszystkie z nich są dość podobne. Mam tutaj na myśli oczywiście owoce. Charakterystyczne i nie da się ich pomylić z niczym innym.

Papryka Chili – skład

Zanim przejdziemy do właściwości i tego w jaki sposób wpływa na odchudzanie, zapoznajmy się z tym co się w tych roślinach znajduje. Na początek minerały. W ostrych paprykach (oczywiście w różnych ilościach) znajduje się między innymi potas, miedź, cynk i wapń. Chili to także witaminy A, E, C i część grupy B. I każda z nich ma pewien wpływ na zrzucanie nadmiernych kilogramów.

Ale największym bogactwem jest kapsaicyna. To organiczny związek chemiczny, który jak wspomniałem, jest odpowiedzialny za ostrość papryki Chili. Oprócz tego posiada on również właściwości drażniące błonę śluzową. Działa na receptory bólu. Stąd takie a nie inne uczucie w czasie jej jedzenia. Ten ostatni proces powoduje również podnoszenie temperatury ciała. Zapamiętaj to, bo właśnie w taki sposób papryka Chili pomaga się odchudzić.

Zastosowanie kapsaicyny:

  • W medycynie
  • W kuchni
  • Jako broń (jest wykorzystywana w gazach pieprzowych)

Papryka Chili a medycyna – jak się ja wykorzystuje

To pewnego rodzaju nadużycie, bo skupimy się tylko na samej kapsaicynie. Otóż związek jest między innymi stosowany jak lek rozgrzewający. Przydatny naszym mięśniom i stawom. Przede wszystkim znajdziesz kapsaicynę w maściach i plastrach. Akurat w tym wypadku pozyskuję się ją z ekstraktu z papryczki Chili.

kapsaicyna badania

Ciekawostką, chociaż wciąż poddawaną pod dyskusję, jest możliwość stosowania kapsaicyny w… leczeniu raka prostaty. Wyniki badań, które mają to potwierdzać opublikowano w 2005 roku (w tym miejscu możesz się z nimi zapoznać). W największym uproszczeniu kapsaicyna ma atakować komórki nowotworowe i „zmuszać” je do samozniszczenia. Fachowo ten proces określa się mianem  apoptozy.

Zastosowanie Chili w kuchni

Oczywiście przede wszystkim jako przyprawa. Ale nie od tego zaczniemy. Stosuje się ją między innymi barwnik spożywczy. Kapsaicynę znajdziemy również w gotowych produktach. W tym miejscu jednak pojawia się bardzo wielkie „ale”.

Otóż ze względu na koszty w tych gotowych produktach kapsaicyna zwykle jest syntetyczna. A ta – zwłaszcza w dużym stężeniu jest toksyczna. Na szczęście – z punktu widzenia naszej szerokości geograficznej – jej stosowanie na terenie Unii Europejskiej jest zakazane (od 2008 roku). Ostrość gotowym produktom nadaje się teraz ekstraktem właśnie z papryki (na etykietach oznaczona jako E160c). Natomiast dla osób będących na diecie „nie ma tematu”. Gotowe potrawy są na niej zakazane.

papryczka chili w kuchni

Natomiast bez obaw można wykorzystać Chili do przyprawiania swojego jedzenia w czasie odchudzania. Tym bardziej,  że w tym czasie trzeba się pozbyć głównego nośnika smaku, czyli soli.

Chili a odchudzanie – w jaki sposób pomaga?

Czas na najważniejszą z naszego punktu widzenia właściwość tej papryki. Wspomniałem wyżej o tym, że kapsaicyna podnosi temperaturę ciała. Zalicza się ją do grupy tak zwanych termogeników. Jeśli „kręcicie się” już trochę wokół tematyki zdrowego odżywiania i odchudzania, to na pewno spotkaliście się już z tą nazwą.

Zasada działania jest prosta. Zwiększają temperaturę ciała, pobudzają metabolizm, a przede wszystkim przyspieszają proces spalania tkanki tłuszczowej. Organizm potrzebuje do strawienia niektórych produktów spożywczych więcej energii. To właśnie wiąże się z podnoszeniem temperatury. Papryczka chili pomaga się odchudzić, ale warto wiedzieć, że nie jest jedynym termogenikiem.

papryczka chili na odchudzanie

Kto nie powinien stosować Chili, aby się odchudzić?

To bardzo istotne pytanie. Kilogramy powinno się zrzucać w sposób bezpieczny i rozsądny. W tym wypadku chodzi o główną cechę kapsaicyny. Ostrość i drażnienie błon śluzowych. Jeśli masz jakiekolwiek problemy z układem pokarmowym, jest on „wrażliwy” na to co jesz, przemyślał bym stosowanie Chili.

Obecność wrzodów na żołądku wyklucza stosowanie jakichkolwiek tak naprawdę ostrych przypraw. Na kapsaicynę powinny uważać kobiety karmiące piersią. W tym czasie lepiej odłożyć ostre jedzenie. Jeśli zmagasz się z nadciśnieniem, to również powinien unikać Chili.

I jeszcze jedna sprawa na koniec. Osoby mające trądzik, lub tak zwaną problematyczną cerę, muszą mieć świadomość tego, że Chili negatywnie wpływa na stan skóry. Nie w każdym przypadku – żeby była jasność. Natomiast może dochodzić na przykład do nasilenia się zmian trądzikowych.

Termogeniki, które warto włączyć do diety

Na początek przyprawy. Oprócz Chili swoje potrawy warto wzbogacać między innymi cynamonem, imbirem i czosnkiem. Druga bardzo bogata grupa to warzywa i owoce zawierające w sobie witaminę C. Składnik wręcz niezbędny przy spalaniu nadmiaru tkanki tłuszczowej. Jabłka, gruszki, porzeczki i agrest – świetnie sprawdzą się jako zastępstwo słodyczy.

Koniecznie trzeba też włączyć do menu warzywa bogate w błonnik. Brokuły, marchewki, pomidor, kalafior i fasolka szparagowa. Możliwości jest naprawdę wiele.

Ranking tabletek na odchudzanie
ZacznijOdNowa
ZacznijOdNowa

View all posts

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

ZaczijOdNowa.com.pl | Zakaz kopiowania treści